Харчування


«Турбота про здоров'я-це найважливіша праця вчителя. Від життєрадісності, бадьорості дітей залежить їх духовне життя, світогляд, розумовий розвиток, міцність знань, віра в свої сили»
В.О.Сухомлинський









Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. Учень, що залучається до знань, не тільки виконує важку працю, але водночас і росте, розвивається, і для всього цього він повинен отримувати повноцінне харчування тому, що напружена розумова діяльність пов'язана зі значними витратами енергії.
Питання організації харчування учнів постійно піднімаються на всіх педагогічних радах школи, нарадах при директорі, загальношкільних і класних батьківських зборах, засіданнях ради школи
Мета роботи з організації харчування учнів на 2021-2022 навчальний рік:
-         охоплення гарячим харчуванням максимальної кількості учнів школи;
-         забезпечення безкоштовним харчуванням учнів пільгових категорій; виховання в учнів культури харчування;
-         профілактика шлунково-кишкових захворювань школярів.
Завдання:
• Охопити пільговим гарячим харчуванням учнів з малозабезпечених сімей та дітей-сиріт.
• Супроводжувати пільгове харчування учнів пакетом нормативно-правових документів.
•  Призначити бракеражну комісію з перевірки організації та якості харчування у шкільній їдальні.
• Розробити оптимальний режим харчування учнів.
• Проводити пропагандистську роботу з учнями та їх батьками щодо охопленням гарячим харчуванням максимальної кількості учнів школи.
У вересні 2021 року створено бракеражна комісія та комісія громадського контролю.  Протягом навчального року всі члени комісій щодня перевіряють якість приготування їжі, культуру обслуговування працівників їдальні, виконання норм СЕС, доброякісність продуктів, дотримання норм відпуску готових страв. 
Приготування їжі здійснюється згідно норм НАССР та за меню під редакцією Клопотенка.
Наша їдальня починає свою роботу з 5.30 і працює до 13.00,  розрахована на 60 місць. Це дозволяє розмістити та нагодувати  всіх  учнів та вчителів школи у два заходи. Обідні столи в залі встановлюють у вигляді прямокутників, складених з 2 столів на 12 місць. Їх завчасно сервірують посудом і столовими наборами. За п'ятнадцять хвилин до кінця уроку чергові старшокласники накривають на столи. Поївши, школярі відносять використаний посуд до вікна посудомийного відділення.
Враховуючи розклад шкільних занять та карантинними обмеженнями які спричинило коронавірусне захворювання (COVID-19) вірус SARS-CoV-2., був затверджений режим харчування у шкільній їдальні та розміщення класів відповідно до плану їдальні.   

- 9.35 -  харчування відбувається для учнів 6-9 класів;

- 10.30  харчування відбувається для учнів  10-11+5  класів;

- 11.30 - харчування відбувається для учнів  1-4  класів;

Завдяки вчителям школи та медичній сестрі, які ведуть щоденний контроль, розмовляють з учнями, переконують батьків в необхідності отримання дитиною харчування в школі, 97% школярів середньої та старшої школи охоплено гарячим харчуванням ціною – 18 грн  і   100% учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій  харчуються  за бюджетний кошт вартістю  25 грн.
Надзвичайно приємна в нашій їдальні атмосфера тепла і по-домашньому затишна. Персонал їдальні завжди зустрічає дітей доброзичливими посмішками і всіх дітей знає по іменах. Тому діти завжди із задоволенням відвідують шкільну їдальню.
     У меню учнів систематично включаються страви з м'яса, риби, молока(йогурти, сир). Проводиться опитування батьків і учнів, по питаннях якості, і блюд, щодо виготовлення асортименту. Результати опитування і пропозиції виносяться для обговорення на батьківських зборах разом з персоналом їдальні.
Оскільки ціни постійно ростуть, а ми проживаємо у сільській місцевості -  у нашій школі налагоджена спонсорська допомога від ФОП Лєвєнтов овочів що пройшли сертифікацію.  
Дані продукти значною мірою здешевлює вартість обіду, так як ціна на  перші страви додається лише на електроенергію, що складає ≈ 8 грн.
Також цей склад продуктів дозволяє урізноманітнювати салати до других страв – наприклад вінегрет, салат з сезонних  овочів, рагу, тушена капуста. Часто готуємо дітям тушену картоплю або пюре.
Саме овочі дозволяють замість тефтельки приготувати фаршировані перці або ліниві голубці.
У 2021-2022 н.р. у харчоблоку та в їдальні закладу були проведені поточні ремонтні роботи. За дизайном випусуників школи естетично оформлено стіни, що дає можливість дітям насолоджуватися перебуванням у приміщенні їдальні.
Шкільна їдальня повністю укомплектована необхідним посудом. Її чистоті приділяється підвищена увага. Миття та дезінфекція проводяться з дотриманням всіх норм санітарно-гігієнічного режиму.
Є маркування ножів, дощок, столів для сирих, варених продуктів.
Мається наявність добових проб.
Є спеціальне місце для миття рук.
Працівники укомплектовані санітарним одягом. Санітарні книжки пройдені за термінами.
Пріоритетними напрямками нашої роботи в організації харчування  залишаються:
·        створення умов для повноцінного харчування учнів;
·        забезпечення безкоштовним гарячим  харчуванням учнів 1-4-х класів та дітей пільгових категорій;
·        оновлення технологічного обладнання харчоблоків  та утримання його у робочому стані.
Розв'язання цих питань буде запорукою здоров’я наших дітей, нації в майбутньому.  Цивілізоване суспільство зобов'язане гарантувати дитині здорове середовище розвитку, сприятливі умови росту, оптимальний рівень харчування.
Нажаль не завжди все та гарно. Проблемними залишаються питання:
-         придбання  технологічного обладнання шкільних  таких як витяжка та жарочна шафа.
-         придбання професійних плит;
-          оновлення меблів для шкільних їдалень.  

 

ПОГОДЖЕНО

Начальник Великоновосілківського

управління Держпродспоживслужби

в Донецькій області

______ Едуард ДЕНИСЕНКО

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник відділу ОСМСКТ

Комарської сільської ради

 _______ Ірина ГОМЯНІНА

 

 ПОГОДЖЕНО

Голова Комарської сільської ради

______ Геннадій ХОДОС

 

ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ

на зимовий період

для закладів загальної середньої освіти  Комарської сільської ради

Волноваського району Донецької області

І тиждень

Понеділок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.   

Борщ з  картоплею

200

2,4

5,2

20,8

137,3

2.   

Макарони відварні

150

5,6

5

46,2

210

3.   

Чахохбілі  з куркою

100

15,2

4,48

5,3

126,29

4.   

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.   

Кисіль ягідний

150

0,2

0

14,9

63,2

6.   

Банан

50

0,75

0,25

10,5

48

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

26,25

17,65

107,6

655,89

Вівторок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.   

Суп гороховий

200

4,4

4,4

15,4

129,4

2.   

Капуста тушкована з овочами та куриним м’ясом

100

100

11,41

5,68

4,79

124,6

3.   

Скрамбл

50

5,5

5

5

78,5

4.   

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.   

Салат фруктовий з йогуртом

50

1

0,5

10,4

55,8

6.   

Чай з каркаде

100

0,3

0

0,5

5

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

27,41

17,98

45,99

464,4

Середа

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.   

Суп Авголемоно

200

1,23

2,5

8,07

58,06

2.   

Печеня по-домашньому зі свининою

100

4,6

9,3

13

156

3.   

Салат з капусти, моркви та зеленого горошку

50

1

1,8

3,1

34

4.   

Хліб житній

30

1,5

0,2

15

67,8

5.   

Йогурт

125

2

6,3

5,3

8,6

6.   

Яблуко

50

0,2

0,2

4,8

23,5

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

10,53

20,3

49,27

347,96

Четвер

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп перловий з томатом

200

1

0,9

8,6

46,7

2.  

Фрикадельки рибні

90

13,4

2,2

1,6

73

3.  

Львівський сирник з морквою та сметаною

115

12,85

12,51

15,92

228,73

4.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.  

Сік

200

0,18

0

10,7

43,5

6.  

Банан

50

0,75

0,25

10,5

48

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

30,28

18,26

57,22

511,03

 

П’ятниця

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Полтавський борщ

200

2,6

5,3

25,6

154,8

2.  

Товчанка

100

1,8

4,1

10,6

88,6

3.  

Січеники

70

7,01

7

7,88

124,18

4.  

Салат з моркви, сиром та сметаною

50

2,3

3,6

3,9

56,1

5.  

Какао з молоком

100

3,06

2,75

4,93

56,24

6.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

18,87

25,15

62,81

551,02

ІІ тиждень

Понеділок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп білий з галушками

200

3,8

4,6

23,1

146

2.  

Бігос з гречкою та курячим м’ясом

150

17,7

5,5

15,9

176

3.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

4.  

Сік

200

0,18

0

10,7

43,5

5.  

Яблуко

50

0,2

0,2

4,8

23,5

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

23,98

12,7

64,4

460,1

 

Вівторок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп овочевий

200

4,3

1,9

18,6

94,9

2.  

Куліш з курячим м’ясом

180

15,6

12,2

26,7

270,1

3.  

Салат із буряка зі сметаною

100

1,82

3,37

8,63

71,63

4.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.  

Чай масала

150

2,81

2,28

4,77

57,65

6.  

Банан

50

0,75

0,25

10,5

48

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

27,38

22,4

79,1

613,38

 

Середа

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.                   

 

Суп з рисовою крупою та томатом

200

2

1,8

17,2

93,4

2.                   

Пюре картопляне з орегано

100

2,36

6,18

17,59

135,51

3.                   

Курячий шніцель

70

13,1

6,9

11,3

148,5

4.                   

Хліб житній

30

1,5

0,2

15

67,8

5.                   

Узвар

200

0,3

0,9

24,9

107,7

6.                   

Мандарин

50

0,2

0,2

5,9

26,2

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

19,46

16,18

91,89

579,11

 

Четвер

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп квасолевий

200

3,8

6,7

15,5

136,8

2.  

Пухкий омлет

100

11,06

9,93

6,11

158,41

3.  

Китайська печеня зі свининою

100

4,6

9,3

13

156

4.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.  

Какао з молоком

200

6,11

5,5

9,85

112,48

6.  

Банан

50

0,75

0,25

10,5

48

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

28,42

34,08

64,86

682,79

П’ятниця

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Борщ з картоплею

200

2,4

5,2

20,8

137,3

2.  

Гречка з томатною пастою

100

3,82

2,18

21,5

114,3

3.  

Котлета по-міланськи

90

16,6

10

21,3

228,2

4.  

Йогурт

125

2

6,3

5,3

86

5.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

6.  

Мандарин

100

0,4

0,4

11,8

52,4

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

27,32

26,48

90,6

689,3

ІІІ тиждень

Понеділок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп овочевий

200

4,3

1,9

18,6

94,9

2.  

Ньокі

150

4,27

3,87

32,66

171,74

3.  

Запіканка морквяно-яблучна

150\15

5,74

13,61

27,38

256,23

4.  

Какао з молоком

100

3,06

2,75

4,93

56,24

5.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

19,47

24,53

93,47

650,21

Вівторок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп Авголемоно

200

1,23

2,5

8,07

58,06

2.  

Французька печеня з яловичини

100

5,8

9,5

10,4

152,3

3.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

4.  

Салат з яєць та зеленого горошку

100

7,95

7,35

7,51

127,98

5.  

Сік

200

0,18

0

10,7

43,5

6.  

Банан

50

0,75

0,25

10,5

48

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

18,01

22

57,08

500,94

Середа

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

 

 

 

 

 

 

 

1.  

Суп з перловою крупою та томатом

200

1

0,9

8,6

46,7

2.  

Відварна картопля з вершковим маслом

150

2,7

9,4

23,5

189,3

3.  

Риба тушкована з овочами під томатним соусом

120

16,9

5,5

3,3

121,7

4.  

Хліб житній

30

1,5

0,2

15

67,8

5.  

Чай каркаде

100

0,3

0

0,5

5

6.  

Мандарин

50

0,2

0,2

5,9

26,2

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

22,6

16,2

56,8

456,7

 

Четвер

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Борщ з картоплею

200

2,4

5,2

20,8

137,3

2.  

Плов з куриним м’ясом

100

8,29

6,67

16,83

155,45

3.  

Огірок свіжий

50

0,35

0,05

1,8

7,5

4.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.  

Узвар

200

0,3

0,9

24,9

107,7

6.  

Банан

50

0,75

0,25

10,5

48

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

14,19

15,47

84,73

527,05

П’ятниця

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп квасолевий

200

3,8

6,7

15,5

136,8

2.  

Ліниві голубці з яловичини

100

5,9

9

9,8

146,8

3.  

Салат з буряка зі сметаною

100

1,82

3,37

8,63

71,63

4.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.  

Йогурт

125

2

6,3

5,3

86

6.  

Яблуко

50

0,2

0,2

4,8

23,5

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

15,82

27,97

53,93

535,83

 


IV тиждень

Понеділок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Полтавський борщ

200

2,6

5,3

25,6

154,8

2.  

Фріттата

100

10,15

9,8

5,88

148,38

3.  

Горохове пюре з чорносливом

150

12,59

4,18

21,16

218,24

4.  

Кебаб з сиром

70

12,64

8,83

1,08

132,67

5.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

6.  

Узвар

200

0,3

0,9

24,9

107,7

7.  

Банан

50

0,75

0,25

10,5

48

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

41,13

31,66

99,02

880,89

Вівторок

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп рисовий з томатом

200

2

1,8

17,2

93,4

2.  

Макарони відварні

100

3,7

3,3

23,7

140

3.  

Риба запечена з морквою та цибулею під соусом «Бешамель»

100

16

4,52

6,65

118,88

4.  

Пан де Калатрава

80

2,44

2,24

8,65

65,76

5.  

Чай масала

150

2,81

2,28

4,77

57,65

6.  

Яблуко

50

0,2

0,2

4,8

23,5

7.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

29,25

16,74

75,67

570,29

Середа

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Борщ з картоплею

200

2,4

5,2

20,8

137,3

2.  

Чілі кон карне з куркою

100

10,42

9,45

11,87

169,3

3.  

Каша гречана

100

5,8

4,4

30,1

186

4.  

Салат з моркви, яблук та з йогуртом

100

2,18

0,82

15,69

86,01

5.  

Сік

200

0,18

0

10,7

43,5

6.  

Хліб житній

30

1,5

0,2

15

67,8

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

22,48

20,07

104,16

689,91

Четвер

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп овочевий

200

4,3

1,9

18,6

94,9

2.  

Печеня по-домашньому зі свининою

100

4,6

9,3

13

156

3.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

4.  

Салат з буряка, яєць зі сметаною

75

3,1

3,9

5,6

70

5.  

Йогурт

125

2

6,3

5,3

8,6

6.  

Мандарин

50

0,2

0,2

5,9

26,2

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

16,3

24

58,3

426,8

П’ятниця

Найменування страв

Вага, г

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1.  

Суп гороховий

200

4,4

4,4

15,4

129,4

2.  

Шпундра з куркою

100

15,6

4,4

10,1

142

3.  

Яблуко запечене з сиром

100

7,74

6,32

16,7

155,89

4.  

Хліб цільнозерновий

30

2,1

2,4

9,9

71,1

5.  

Чай каркаде

100

0,3

0

0,5

5

Разом (тут вказані норми Б, Ж, В, Ккал)

30,14

17,52

52,6

503,39